Monday, 26 March 2012

Redang Trip Oct 2011


Pergi cuti di Laguna Redang last year. Insy'allah saya akan pergi lagi ke saner. So buat masa ni I nak share my experience di saner. Tapi ingat2 luper the details..Maaf in advance.. Hope the pictures will do the talking=)

It was 3day 2night trip. I naik coach bus from Five Stars. The bus departs from Golden Mile Complex. Perjalanan ke Redang dari Spore lebih kurang memakan 10 jam.. So get ready to upload alot of songs and movies into your ipod/ipad/laptop/hp so tak boring..




GOLDEN MILE COMPLEX

  All packed and ready!                     First to board the bus, of course la!               Motion Sickness Pill

If you are not used to the superr longgg journey and tend to muntah2 and pening2,  i recommend you to tak e motion sickness pills to avoid car sick/bus sick. Also, ear simple food bcos u dun wanna have upset stomach!!!
 
 
so
after
10 jam
.
.
.
 
 
 
LAGUNA REDANG CHECKPOINT
Reach Merang Jetty around 7am. Tired but super excited!

Tak sabar nak naik ferry! How often you get to naik ferry kan.

Kiter check-in at the Laguna Resort check point and the ferry ride was at around 9am. So i jalan around the jetty, taking pics while waiting. I sarapan nasi lemak and look around the shops yang da buka. 



MERANG JETTY

Feeling photographer..Lol!
 
Nasi Lemak Sedappppp sekali!
Boleh beli souvenier Redang di sini atau di Laguna Redang itself.
Meowww nak ikot!
Di saat ni i rasa risau..pasal air laut warna brown?? Redang birukan??



 

LAGUNA REDANG

TOUCHDOWN!

Its almost 12pm. Tourist disambut dengan mesra dan diberi minuman; sour plum (asam jawa) bagus for sea sick. Refreshing!:) 
After briefing at the waiting hall, we head to the reception to check in. So aper lagi sambil menunggu bilik, kita pegi explore & petik2 gambar walaupun tgh panas terik..
 

Jommm i bawak u alls tgk keindahan Redang...

jeng

jeng

jeng

 



A Glimpse of Laguna Redang


 

THE BEACH

Wahhhh, so relaxing..!!

Panas terik pakai sweater?? Lol!!

Wooo lega sikit biler tgk air laut yang membiru.. Langit biru air laut biru.. BESTNYER!! 
Redang is so blueyyy.. Barulah i tersenyum-senyum.. Tak sabar sangat!!  

 

CHECK OUT THE ROOM!!



The room soooo spacious and cosy.. Feels lyk your second home..  


Bilik yang saya menginap nie ader 1 queen bed and two single bed. The interior design pon boleh tahan cantikk. Im a happy woman.. Nyehhahahaha!! I recommend you all to opt for sea view room lyk i did!! Dekat dengan pantai. 1 minit walk to beach tapi kalau saya 10 saat da cukop...LOL!

 

SEA ROOM VIEW

Upclose. I love the view!!


Then we go for quick lunch. Laguna Redang serve Lunch Buffet Style. I tak makan banyak takot perot buat hal biler tgh snorkelling. Nanti memerot tak glamour pulak! (:



Finally 
Saat yang dinanti-nantikan...!




THE SNORKELLING TRIP!!
Rasa macam budak2. So excited tak terhingga!!


Be sure to take care of your belongings. Kat boat takder safe. Good if you have waterproof bag.

We can rent the snorkelling gear and life jacket. Tak ingat the exact amount. Tapi u can pilih kalau nak sewa the life jacket. I tak konfiden berenang kat laut so i choose to sewa the life jacket sekali. 


Guna toothpaste untok bersihkan cermin goggle.

So before you pakai goggle tu kener lumur kan dier dengan toothpaste jadi tak blur when snorkelling nanti. Gosok dan gosok dan gosok baru bilas. I pon pernah dengar ader yang mengguna air liur sendiri as it werks much better. So biler i da sewa goggle tu i terus basuh dan basuh. Manerla tahu kalau2 orang sebelumnyer pakai air liurnyer.. EEeuuuwww...!! 

Before snorkelling start, semuer kener berhimpun for briefing. The instructor akan memberitahu the do's n dont's when snorkelling. Instructor2 tu semuer happy go lucky.. Sempat buat lawak biler briefing.. Haha! 


Do not step on corals.

Sungguh seronok dan tak sabar. Sambil2 menunggu sampai, i koyak-koyak roti n masokkan dalam botol untuk feed the ikan-ikan.. ikan-ikan mesti lapar;)

 

 

THE SEA

Rindu sangat!!

gambar nie buat me nak pergi Redang sekarang jugak!!!



Kecian ikan tu nampak marah agaknyer tak dapat makan.

Hello ikan comel..Can i be your friend?


video



Aikk maner boat??! Sangat khusyuk tengok ikan sampai luper maner boat..Tension sekojap..LOL!

REDANG SUPER AWESOME!!!
Just Bluetiful:)
Rasa macam nak pekik kuat2 - I was at Redang!!!!!

In total ader 3 snorkelling trip. On the first day satu trip waktu petang, 2nd day dua trip pagi dan petang. Perghhhh... Sungguh seronok!
I yang takot laut pon snorkel jugak! I rasa so peaceful seolah-olah my stress lenyap di laut Redang. Sepanjang i kat Redang tu tak terfikir pasal kerja pon. Pekerja disana pon semua helpful and ceria. Mesti pasal berkerja kat Redang happy dan kalau rasa stress dengan ragam2 tourist pon biler tengok keindahan Redang da rasa ok.

Malam pertama hujan so tak dapat hangout. Hari malam kedua dan terakhir barulah i jalan-jalan ditepi pantai sambil menikmati ciptaan Ilahi; keindahan Redang. Angin yang dingin dan kedengaran ombak seperti menyuruhku jangan pulang.. Hahaha.. Berangan !!  






 

JUST ME AND REDANG


Puteri Redang. LOL!

nak posing model tapi tak menjadi. ok la tu.

Gambar ni paling saya suker!!


Yippppeeee!!!!


Redang I Miss You Lots!!


**Back to busy Spore** 

Redang sungguh cantik.. 
I nak tinggal kat Redang; nak lari dari kesibukkan citylife.. Haizz! 

Sekurang-kurangnyer dapat jugalah dengan adernya entri ni, terubat juga kerinduaan saya pada Redang. Overall its a great place to go with family or friends or even alone. So sesiapa disana nak pergi short getaway, saya recommend pergi Redang. ENJOY!!

Saturday, 24 March 2012

Tips: Phone Silicone Case

You pernah tak beli silicon casing tak kira la untok Iphone ker atau hp lain, tak sampai beberapa bulan casing tu da mula jadi longgar. Nak beli lagi rasanyer tak berbaloi pasal ia akan longgar lagi.

Sedihnyer hati lagi - lagi kalau  iPhone casing tu mahal/original. Haizzzz...
I suker pakai silicone casing kerana ia tak licin and prone to slipups. Sebenarnya, I ni butter fingers so kerap terjatuh barang. Kalau pakai hard casing pon akan berkecai kerana selalu terjatuh seperti yang berlaku to my arwah Kate Spade hard casing dulu. Hu HU HU... Hatiku pon berkecai. I pon tak ingat da kali berapa ia terjatuh sehingga iPhone casing tu pon giveway akhirnya. (*padan muker me*)

Aduhaiiii!!! Tapi  nasib baiklah Iphone i terselamat dan bukan iPhone i yang berkecai - Itu yang lagi pentingkan. Ia masih berfungsi seperti biasa, takder hang2 and takder scratches pon pasal hard casing tu protect my iPhone.

Ok la so i nak bagi you all satu tip camner nak menjaga silicon casing supaya ia akan sentiasa ketat dan nampak baru seperti awak beli pada hari pertama. Senang ajer.
_____________________________________________________________________________________

Tipnya ialah,
Sebelom awak nak charge hp, buka silicon casing dahulu.
Sebab: Silicon tu kan sejenis rubber. So biler awak charge hp, hp awak akan menjadi panas/hangat dan akan menyebabkan silicon casing tu expand/mengembang. 
 ____________________________________________________________________________________

Ah itu dier. Senangkan! Tapi ingat biler nak membuka silicon tu pon ader cara. Mestilah buka dengan lembut/lemah-gemalai. Selalunya i buka setengah- just nice untok cucok usb wire tu kat iPhone for charging. 

So far my current iphone casing nie i pakai da tiga bulan and masih ketat. Hope my tip works for you too;) Tak sabar nak beli iPhone casing Kate Spade.So happy and i tak perlu risau lagi!


casing yang da berkecai:(


Wednesday, 21 March 2012

Results!

Sudah beberapa hari ku tidak boleh tido asyik fikirkan results. Bukanlah expect 4 pointer tapi harap2 will be better than last semester.
Semalam 20 March 2012 pukul 2 petang akan menentukan keputusan exam semester ku.
Bangun pagi da terfikir results. Lagi lambat lagi. Beberapa jam ku harus tunggu. Pegi keje pon rasa restless. Hati berdebar-debar. Makan lunch pon tak selera. Asyikk tengok jam jer tunggu pukol 2 petang.. Aduhai cepat la sikit. Want to get it done and over with..
Biler jam di komputer screen pukol 2:00 pm laju aku pergi ke website sekolah nak check results.. Punyalah lambat loading.. Ehk mesti lah semuer students pon mesti tgh check. Relax Jalilah - Stay Cool. Aku tenung dan tenung screen  menunggu habis loading sambil berselawat. Aku mengingati diriku supaya jangan terkejut atau terlalu bersedih jika result bukan apa yang ku sangkakan.Lebih kurang 5 minit baru aku dapat masuk student website. Lantas ku cepat klik exam result dan tungguuuu lagi.
Walaupun hanya beberapa saat lagi  rasanya seperti berjam2 sudah berlalu. ( iyerla kener tunggu 20 hari ). Ku menutop mata rapat2 dan menarik nafas dalam2. Ku menbuka kelopak mata kiriku lalu kanan. Results dah terpampang...!
Jeng Jeng jeng!
Mengigil aku seketika. Alhamdulilah. Dapat semuer A. Ku bersyukur kepadamu ya Allah kerana kau telah memberiku semangat dan membuat sepanjang hari-hari ku dapat melaluinya dengan baik.
Airmata ku menitis.
Ku mengimbas kembali masa ku bertungkus-lumus dan hampir2 mahu berputus asa. Lepas kerja rush ke sekolah. Selalu sampai kelas lambat. Mula2 aku berasa tak semangatla pasal tak leh follow aper yang cikgu ajar. Ku terpinga-pinga tengok notes cuba catch up aper yang cikgu ajar. Hanya Tuhan sahaja yang tahu apa yang ku rasakan. Balik rumah terkebil-kebil baca notes sampai tertido. Esok pagi notes semuer berserak atas katil. HA HA HA.. Waaah Im so so happy and bersyukor. 
Ok. Sekarang hatiku rasa lega. Senang hati. Sekarang kena plan for next semester. Mesti tetap kuatkan semangat. Jangan sekali-sekali putus asa. Insya'allah. Doakan saya juger ye.
Lepas keje tak tahu camner nak celebrate. Celebrate kat rumah ajer......tido awal. Hehehs!



Friday, 9 March 2012

Mata sama Hitam;Hati Lain-Lain






Since
everyone has already own preconceived ideas 
Hence
 each of us interprete things
differently


We
see the same things
but can have different thoughts and feelings

Saya
nampak benda tu cantik
tapi
mungkin awak rasa
sebaliknya


Saya
tak suka
tapi awak suka 


~mata sama hitam tapi
hati lain-lain~

Thursday, 8 March 2012

Selamat Hari Wanita Sedunia

Saya ingin mengucap kepada semua para wanita sedunia - Selamat Hari Wanita!

International Women's Day atau Hari Wanita Antarabangsa diadakan setiap tahun pada tarikh 08 March untuk meraikan kejayaan wanita dalam sejarah sehingga  kini di serata dunia.

Bukan senang menjadi wanita di dunia yang kian moden ini..
Pelbagai peranan dan tanggungjawab harus di pikul setiap hari.
Sebagai anak, adik, kakak, kawan, teman wanita, ibu dan juga hamba kepada Yang Esa.

Hari ini adalah untuk kita semua para wanita.


Wanita Penyeri Dunia


Saya ingin mengucapkan semoga berjaya dan tahniah kerana anda tidak cepat putus asa malah terus mencuba untuk mencapai kejayaan  dan kebahagiaan yang anda impikan.

***
~Bahawasanya kelembutan itu bukan Kelemahan~
~ Orang yang berKuasa adalah orang yang berjaya mengawal Emosinya~

Thursday, 1 March 2012

Mugging Week

Dua Minggu Lepas Saya sungguh sibukkk dengan EXAM.
Bertungkus-Lumus ku mengkaji pelajaran.. o_O
Aper ke tak cuma lagi seminggu nak periksa baru nak buka buku.. 
Hmmm... kerja sambil sekolah part time memang challenging..  Nak lulus punya pasal sanggup tak tidur.. Terpaksa study till the wee hours and lepas tu pegi keje..  Kekadang i find myself teramat unorganised.. Too many notes and formula in my head..  Memang stress!  *wishing i have photographic memory*

So the "Mugging Symptoms" will start to show;
- Susah nak tido
- Takder selera nak makan..
- Flue and mouth ulcers.
- My skin starts to breakout.. dry and oily..

Saya suker belajar kat rumah.. So I do most of my studying at home and meet my friends to clarify doubts jer. At home more comfy and boleh frust sorang2.. Hehehs!!  But there are times saya lost concentration lagi2 biler terlalu ngantuk and katil tu dekat sahaja - Seperti orang mengantuk disarongkan bantal..eh katil i mean.. **Roll eyes**



Mugging for exams are really super tiring and stressful.. Terperuk kat kerusi and depan buku is mind boggling.. LOL..  So I finally found out cool tips yang telah berjaya membantu to destress and cope with the tons and tons of notes much better.. You can try it out too;)

What i do to destress while studying....

If im studying at home,

1. Clean and organized
I will first make sure my room and study table is clean and organized.
This is to avoid wasting tym finding notes and then I start to feel anxiousss pasal tak tahu where to start..

2. Switch on radio.
I avoid using the lappy to listen to music bcos I will be tempted to surf the net..hehes! I minat Radio Station ERA.. (you can nampak from the pic above, 104.5 FM.)

3. Set the mood
I will light up my scented candles. I enjoy scents especially lavender, sandalwood. I will put away my magazines and novels so no disruptions. Then i will start studying by telling myself motivational words that I can do it.

4. Put on my favourite face mask.
I do this to help minimise breakouts and hydrate my dry oily skin. My favourite is Neutrogena Deep Hydrating Mask.



5. Must remember to eat.
Yes. Studying makes me hungry but I have no appetite cos feeling too stress. When im too focus studying, makan minum luper.. So I mesti make it a point to E.A.T bcos my body still need food regardless if im stressing out.. 

Sandwich
is good enuf for me.. I will eat peanut butter with banana, roti telur, tuna sandwich from Delifrance pon sedappp. I eat fruits too to stock up my Vitamin C.. Other than that I must remember to hydrate and hydrate myself.  I guess one of the reasons why my skin feels dry probably bcos didnt drink enuf water. Memang selalu terasa haus biler belajaring. Therefore, I aim to finish 1.5 litre mineral water in one day not in one gulp. **Bukannyer minom sekali gus tau** So reasonable la tu. Hehehes!! Hot green tea and Cadbury Hot chocolate are my favourites! Snacking is fine but must not skip the main meals. My favourite snacks are Dove Chocolate, Yoghurt etc.



5. Have Short Breaks
I will take short breaks max 15mins after every 1 hour of study. Reward myself:)
Go toilet breaks, facebooking or juz snap photos of myself.. "Stress Vanity"


Taken at 2am. Mata Sepett..
~STRESS VANITY~
 
6. Shower
When its tym to shower, i will use this moment as an opportunity to pamper myself.  I keep the shower tym to max 20 minutes.
I will have my fav body scrub and take my tym to massage and scrub my body. Shampoo my hair and massaging the scalp at the same time. I lyk to stand under the hot shower and massage at the back of my neck in circular motion. The last one minute i will switch to cold water.. BBbrrrrr....
Ahhh Truly refreshing for me.. Feel good den can continue study;)
 
...Scrub my Stress Awayyyyy...

7.  Supplements
Before going to bed, I take InnerShine Berry Essence in order to help me get thru the day and  hope to prevent me from falling sick. - "Prevention better than Cure" katakan. I pernah makan the original Chicken Essence but the InnerShine Berry Essence taste better.
You can also try to mix 2 teaspoon of honey with warm water.
I started to take InnerShine since last month and so far it is working fine for me. I find that I feel less tired even though I didnt have enough sleep the night before.  ~SLEEP is so precious too me~



If im studying outside with my friends,

I will ensure i wear comfortable clothes. Cos I will be fidgeting alot when I get restless and start to stretch my limbs. I will not care of my surrounding bcos too engrossed with my notes.. I will choose a place that is not very crowded. Actually my skool is good place to study. I dun like cold places and my skool have open study area. If tak der tempat, I make sure that I bring really thick sweater cos we will be going to the....library (**pouts**)

As a result, my skin has lesser breakout n i dun feel too sick. *dats gd sign kan!*
My mouth ulcers recover quickly as I've been drinking lots and lots of water..(so the tips work!;)) WokieDokie..That wat i did for the Mugging Week. I have done my very very best. I reallyyy hope that i do well and achieve good results. Now its time for me to catch up with my Beauty Sleep..


**HU HU HU... Results out in 20 Days Time**
**Insya'allah Semuer Okay**
**Amin**