Monday, 26 March 2012

Redang Trip Oct 2011


Pergi cuti di Laguna Redang last year. Insy'allah saya akan pergi lagi ke saner. So buat masa ni I nak share my experience di saner. Tapi ingat2 luper the details..Maaf in advance.. Hope the pictures will do the talking=)

It was 3day 2night trip. I naik coach bus from Five Stars. The bus departs from Golden Mile Complex. Perjalanan ke Redang dari Spore lebih kurang memakan 10 jam.. So get ready to upload alot of songs and movies into your ipod/ipad/laptop/hp so tak boring..




GOLDEN MILE COMPLEX

  All packed and ready!                     First to board the bus, of course la!               Motion Sickness Pill

If you are not used to the superr longgg journey and tend to muntah2 and pening2,  i recommend you to tak e motion sickness pills to avoid car sick/bus sick. Also, ear simple food bcos u dun wanna have upset stomach!!!
 
 
so
after
10 jam
.
.
.
 
 
 
LAGUNA REDANG CHECKPOINT
Reach Merang Jetty around 7am. Tired but super excited!

Tak sabar nak naik ferry! How often you get to naik ferry kan.

Kiter check-in at the Laguna Resort check point and the ferry ride was at around 9am. So i jalan around the jetty, taking pics while waiting. I sarapan nasi lemak and look around the shops yang da buka. 



MERANG JETTY

Feeling photographer..Lol!
 
Nasi Lemak Sedappppp sekali!
Boleh beli souvenier Redang di sini atau di Laguna Redang itself.
Meowww nak ikot!
Di saat ni i rasa risau..pasal air laut warna brown?? Redang birukan??



 

LAGUNA REDANG

TOUCHDOWN!

Its almost 12pm. Tourist disambut dengan mesra dan diberi minuman; sour plum (asam jawa) bagus for sea sick. Refreshing!:) 
After briefing at the waiting hall, we head to the reception to check in. So aper lagi sambil menunggu bilik, kita pegi explore & petik2 gambar walaupun tgh panas terik..
 

Jommm i bawak u alls tgk keindahan Redang...

jeng

jeng

jeng

 



A Glimpse of Laguna Redang


 

THE BEACH

Wahhhh, so relaxing..!!

Panas terik pakai sweater?? Lol!!

Wooo lega sikit biler tgk air laut yang membiru.. Langit biru air laut biru.. BESTNYER!! 
Redang is so blueyyy.. Barulah i tersenyum-senyum.. Tak sabar sangat!!  

 

CHECK OUT THE ROOM!!



The room soooo spacious and cosy.. Feels lyk your second home..  


Bilik yang saya menginap nie ader 1 queen bed and two single bed. The interior design pon boleh tahan cantikk. Im a happy woman.. Nyehhahahaha!! I recommend you all to opt for sea view room lyk i did!! Dekat dengan pantai. 1 minit walk to beach tapi kalau saya 10 saat da cukop...LOL!

 

SEA ROOM VIEW

Upclose. I love the view!!


Then we go for quick lunch. Laguna Redang serve Lunch Buffet Style. I tak makan banyak takot perot buat hal biler tgh snorkelling. Nanti memerot tak glamour pulak! (:



Finally 
Saat yang dinanti-nantikan...!




THE SNORKELLING TRIP!!
Rasa macam budak2. So excited tak terhingga!!


Be sure to take care of your belongings. Kat boat takder safe. Good if you have waterproof bag.

We can rent the snorkelling gear and life jacket. Tak ingat the exact amount. Tapi u can pilih kalau nak sewa the life jacket. I tak konfiden berenang kat laut so i choose to sewa the life jacket sekali. 


Guna toothpaste untok bersihkan cermin goggle.

So before you pakai goggle tu kener lumur kan dier dengan toothpaste jadi tak blur when snorkelling nanti. Gosok dan gosok dan gosok baru bilas. I pon pernah dengar ader yang mengguna air liur sendiri as it werks much better. So biler i da sewa goggle tu i terus basuh dan basuh. Manerla tahu kalau2 orang sebelumnyer pakai air liurnyer.. EEeuuuwww...!! 

Before snorkelling start, semuer kener berhimpun for briefing. The instructor akan memberitahu the do's n dont's when snorkelling. Instructor2 tu semuer happy go lucky.. Sempat buat lawak biler briefing.. Haha! 


Do not step on corals.

Sungguh seronok dan tak sabar. Sambil2 menunggu sampai, i koyak-koyak roti n masokkan dalam botol untuk feed the ikan-ikan.. ikan-ikan mesti lapar;)

 

 

THE SEA

Rindu sangat!!

gambar nie buat me nak pergi Redang sekarang jugak!!!



Kecian ikan tu nampak marah agaknyer tak dapat makan.

Hello ikan comel..Can i be your friend?





Aikk maner boat??! Sangat khusyuk tengok ikan sampai luper maner boat..Tension sekojap..LOL!

REDANG SUPER AWESOME!!!
Just Bluetiful:)
Rasa macam nak pekik kuat2 - I was at Redang!!!!!

In total ader 3 snorkelling trip. On the first day satu trip waktu petang, 2nd day dua trip pagi dan petang. Perghhhh... Sungguh seronok!
I yang takot laut pon snorkel jugak! I rasa so peaceful seolah-olah my stress lenyap di laut Redang. Sepanjang i kat Redang tu tak terfikir pasal kerja pon. Pekerja disana pon semua helpful and ceria. Mesti pasal berkerja kat Redang happy dan kalau rasa stress dengan ragam2 tourist pon biler tengok keindahan Redang da rasa ok.

Malam pertama hujan so tak dapat hangout. Hari malam kedua dan terakhir barulah i jalan-jalan ditepi pantai sambil menikmati ciptaan Ilahi; keindahan Redang. Angin yang dingin dan kedengaran ombak seperti menyuruhku jangan pulang.. Hahaha.. Berangan !!  






 

JUST ME AND REDANG


Puteri Redang. LOL!

nak posing model tapi tak menjadi. ok la tu.

Gambar ni paling saya suker!!


Yippppeeee!!!!


Redang I Miss You Lots!!


**Back to busy Spore** 

Redang sungguh cantik.. 
I nak tinggal kat Redang; nak lari dari kesibukkan citylife.. Haizz! 

Sekurang-kurangnyer dapat jugalah dengan adernya entri ni, terubat juga kerinduaan saya pada Redang. Overall its a great place to go with family or friends or even alone. So sesiapa disana nak pergi short getaway, saya recommend pergi Redang. ENJOY!!

No comments:

Post a Comment