Sunday, 29 April 2012

Idaman Pembaca

Time lunch kita makan Ramen Ten seorang diri. Terasa bosan kita check facebook to see the latest updates. Kita teriak kecil bila terbaca RAMFC feeds bahawa Sunan Musafir akan ada di pasaran di Pesta Buku @PWTC (27 Apr 2012-6 Mei 2012). Alhamdulillah! Yeah tak sabar kita nak baca!;)

Hati berbunga-bunga! Sudah lama kita tunggu akhirnya dah siap! hehehs! Rindu sangat dengan Laksamana Sunan. Sunan Musafir merupakan kesambungan novel Laksamana Sunan yang ke-enam dan terakhir. Walaupun pengembaraan Laksmana Sunan berakhir dengan novel ini, pembaca dan peminat Laksamana Sunan masih akan terus membaca dan menjadikan cerita itu sebagai inspirasi dan motivasi hidup seharian. Ceyyy..entah-entah cuma kita yang berperasaan sebegitu.Hu Hu Hu!


Photo taken from RAMFC facebook page.

Laksamana Sunan atau Saifudin adalah watak direka oleh Ramlee Awang Murshid. Watak Laksamana Sunan telah banyak influence kita dan memberi kita panduan untuk mencari calon yang baik ~Seorang yang beriman, berbudi-bahasa,ikhlas dan penyayang. 
         
"Sebagai manusia, aku sayang padamu",
adalah kata-kata hikmat Laksamana Sunan. Masih adakah jejaka bersifat begitu?Siapakah Laksmana Sunan dihati penulis Ramlee Awang Murshid?

photo taken from RAMFC Facebook page

Tapi buku hardcover terhad dan hanya akan dijual di Pesta Buku di PWTC. Kita teringin benar nak memiliki buku hardcover tu. Ahhhh bestnyer! Hingga termimpi-mimpi buku itu dengan imaginasiku sendiri. Kita yakin the ending story will be very special dan pada masa yang sama memberi banyak pelajaran untuk semua pembaca dan peminat novel itu.

Kita percaya idaman setiap pembaca mestilah apabila dapat bertemu ramah dan juga mesti rasa seronok kalau dapat tanda-tangan penulis itu sekali kan. Hehehs! Kita ingin sekali bertemu dan bergambar denganya. Kita mesti teruja kalau Ramlee Awang Murshid membaca perenggan yang menarik and bila beliau berkongsi pengalamannya untuk novel Laksamana Sunan ini. Confirm susah nak describe the feeling. Haha! Bagi kita, itu sangat bermakna dan mempunyai memories dan fantasi tersendiri. Hehehs!
Buku novel Laksamana Sunan memang layak untuk disimpan dalam buku koleksi kerana jalan ceritanya yang menarik dan tidak akan jemu jika dibaca beberapa kali. Its a klassik;) The Best Novel yang saya pernah baca!

Kita pegi holiday at KL last few weeks and alangkahnya bagus kalau pesta buku tu was last week.. Hahas! Tidak mengapa. Laksamana Sunan pon menyuruh kita bersabar. Hahahas! Confirm ku da angau! Lol! 


Insya'allah kita dapat turun KL lagi hanya semata-mata dengan penuh harapan untuk dapat autographnyer sekali! Kalau tak sempat, adakah sesiapa yang baik hati boleh belikan untuk ku?:)

Sunday, 15 April 2012

Semoga hidupku diberkatimu


today i am one year older
i still have lots to learn
i still have lots to understand and achieve




Ya Allah,
Kuatkanlah Imanku
Murahkanlah Rezekiku
Lindungilah Aku

Tuesday, 3 April 2012

No MakeUp


Yeehawww...!
Sudah hampir tiga bulan saya tak bermake-up. "No Makeup" is my 2012 resolution in attempt to look naturally flawless. Hopefully soon!

So how do i feel without makeup?

I decided not to pakai makeup around pertengahan Januari 2012. I tak pakai makeup bermakna - no foundation, no concealer not even face powder. 
Seriusly setiap kali I keluar rumah, I cakap kat diri sendiri; ni kerja giler!tak malu ker!?

In the first month, muka me nampak pucat/kusam tak berseri and the acne scars makes me look even more UglYyy. At first rasa awkward sangat2  pasal muka me tak flawless

Biler first start pakai make up? 

I mula pakai makeup when i was 18 years old start kerja retail. So masa tu i barulah nak berjinak2 pakai makeup- learning to put on eyeliner, pilih the right shade of foundation, the right lipstick, blusher, guna mascara etc. 
Tapi sekarang i miss my old simple look. When looking at my younger photos, i rasa i nampak just fine without makeup so itu membuat me more confident and bersemangat!

Bagaimana cara jaga kulit? 

My skin is a weird combination - dry and oily. I harus be more displin dengan penjagaan kulit muka. I scrub,wash,tone,moisturise setiap pagi dan sebelom tidur and pakai face mask at least once a week. Now I cumer pakai moisturiser and lipbalm sahaja. Kalau ader meeting barulah pakai eyeliner and lipgloss jer.
I nak go makeup free and to so called detox my facial skin at the same time. Beri liang roma to breathe. Kalau tak me akan pakai makeup everyday and for long hours pulak tu which is not good for my oily skin.

Whats the result!? 

Now selepas 3 bulan, my complexion abit better but still not flawless la. My acne scars pon tak obvious sangat. Also, my skin have lesser breakouts and kalau ader jerawat, it heals faster! Im not sure if its just because im not wearing makeup or it is the combination of  other things - discipline skin care + drinks lotsa water + Innershine berry esssence. Now me tak perlu spend  alot of time to makeup2=) I rasa gembira sangat!


In the photo, can see my reddish spots, skin texture still not licin and masih nampak kering. 

me in no makeup and my not so flawless complexion.

I harap akan berjaya dan hanya bermakeup on special occasions ajer.  Sekarang i tengah buat experimen so satu hari nanti when the tym is right, i akan share how i jaga kulit muka me. Insya'allah.


**My Journey to Flawless Skin**